Krajane.cz | Austrálie | Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Norsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de
 
Stran: [1] 2 3   Dolů
 
Autor Téma: Výpověď v době pracovní neschopnosti a ve zkušební době  (Přečteno 266783 krát)
dorotkaforyou
Host
« : Říjen 01, 2013, 05:28:09 pm »

koukám, že se to tu už trochu probíralo, ale ještě se zeptám, má s tím někdo zkušenost? Už se mi začíná zdát, že v Německu je snad vše horší než v ČR.
Pracovala jsem pro jednu firmu necelé dva měsíce na pracovní smlouvu na trvalý pracovní poměr, samozřejmě s 6ti měsíční zkušební dobou. Všichni ve firmě dostali chřipku, já samozřejmě taky, tedy jsem šla k lékaři a jsem v pracovní neschopnosti. Jakmile jsem to oznámila zaměstnavateli,  řekl mi, že mám výpověď ve zkušební době, že si výpověď mám vyzvednout v kanceláři a jít se registrovat na úřad práce, že už se mnou nemají nic společného. Pro výpověď jsem odmítla jít, s tím, že se musím léčit, mám virové onemocnění a nemůžu běhat šířit to dál. Dali si tu práci, že mi výpověď (nejspíš) hodili do schránky, protože jsem neotevřela (měla jsem tam obálku s razítkem firmy, kterou jsem ještě neotevřela. Je to normální? Nemám nárok na nemocenskou, jak to je, může se firma takhle od nemocného zaměstnance distancovat? Už jsem si myslela, že mě nic v Německu nepřekvapí, ale stále jsou to horší a horší věci. Poradí mi někdo co mám dělat? Děkuji.
Zaznamenáno
Diddi
Host
« Odpověď #1 : Říjen 01, 2013, 05:54:17 pm »

Dorotko, proc bys nemela mit narok na nemocenskou?
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #2 : Říjen 01, 2013, 06:01:45 pm »

a kdo mi ji zaplatí, když v prvních dnech nebo dokonce týdnech ji platí zaměstnavatel?
Zaznamenáno
Diddi
Host
« Odpověď #3 : Říjen 01, 2013, 06:17:28 pm »

Obrat se na Krankenkasse. Ti by to meli zaplatit a pak si to budou vymahat, domnivam se. Ale kazdopadne tam zavolej, oni ti poradi.Predpoklad je, ze mas potvrzeni od lekare a to se stejne musi obratem zaslat KK. Oni ti pak poslou formular k vyplneni.
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #4 : Říjen 01, 2013, 06:44:05 pm »

tam jsem dnes  byla a oni mi řekli, že záleží na mojí pracovní smlouvě a výpovědi, že vše musí vidět. Myslím, že se budou vykrucovat. Zaměstnavatel mi řekl, že musím jít na Arbeitsamt, že to je teď můj zaměstnavatel. Oni už se mnou prý nemají nic společného! Taková arogance.Nedovedu si představit, že půjdu v horečce se zaregistrovat na Arbeitsamt.
Zaznamenáno
Pepik
Host
« Odpověď #5 : Říjen 01, 2013, 07:28:25 pm »

Zajímalo by mě, jestli výpověď dostali i ti ostatní se chřipkou? A nenapsala si nám, co si v té firmě prováděla za práci.
Jestli si tam například uklízela, tak jsi s odchodem na nemocenskou kvůli chřipce ve zkušební lhůtě udělala kardinální chybu, protože zřejmě budeš okamžitě nahraditelná. Nezapomeň, že tvoji nemoc platí první tři týdny v D v plné výši zaměstnavatel. Můžeš ale napsat co umíš, jakou máš kvalifikaci a můžeme se tady podívat v našich firmách, jestli by pro tebe nebylo uplatnění.
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #6 : Říjen 01, 2013, 07:46:04 pm »

ahoj Pepíku, jsem Pflegerin, nevím o tom, zda ještě někdo další dostal výpověď, taky nevím, kdo s chřipkou je tam ještě ve zkušební době. Děkuji, ale novou práci už mám dohodnutou, jakmile se uzdravím, nastupuji jako pečovatelka do jiné firmy, s tím není problém, v tomto oboru je práce dostatek. Problém mám s tím přístupem mého zaměstnavatele a s týdenním výpadkem peněz (nejspíš), protože nájemné a další poplatky prostě zaplatit musím. Jinak pročetla jsem i tvé ostatní rady a musím konstatovat, že jsou fakt k nezaplacení :-) :-). Tedy jestli nejsi provokatér
« Poslední změna: Říjen 01, 2013, 08:04:08 pm od dorotkaforyou » Zaznamenáno
Pepik
Host
« Odpověď #7 : Říjen 01, 2013, 08:03:51 pm »

OK, tak to je samozřejmě obor a práce, do které se místní moc nehrnou a s uplatněním nebude asi tak na příštích 100 let problém. Uvažovala jsi o tom, jít na volnou nohu a vyřídit si příslušnou živnost ? Myslím, že v Mnichově by to stálo za úvahu neb důchodců je tu mnoho a jsou nechutně bohatí. Úsměv
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #8 : Říjen 01, 2013, 08:04:54 pm »

neuvažovala
« Poslední změna: Říjen 01, 2013, 08:15:33 pm od dorotkaforyou » Zaznamenáno
kleena



Karma: 81
Příspěvků: 1795



« Odpověď #9 : Říjen 01, 2013, 08:05:34 pm »

Ahoj Dorotko,

úkolem zaměstnavatele není chovat k tobě city nebo mít ohledy. To sice může, ale není to cílem pracovního vztahu.
Musí se ovšem řídit zákony. Tím se dostáváme k faktům.

I ve zkušební době existuje výpovědní lhůta a ta určitě není hodinová (spíše např. dva týdny - viz například zde http://www.mnichov.de/forum/index.php?topic=14877)
Pokud ti tedy dali výpověď po doručení neschopenky, máš nejspíš (*) lhůtu dva týdny a tím jsou ty tři dny, po které ti musí platiti nemocenskou, neoddiskutovatelné - z těch se nevykkroutí. Jen musíš vytrvat.
Té zdravotní pojišťovně a pracáku to ohlaš stejně - i s horečkou - nestojí to za to muset se hádat i s nimi, jestli opravdu nebyla cesta jak to ohlásit včas a dodržet lhůty.

Pokud ti zaměstnavatel pravdu přestane posílat plat, měla bys ho nejspíš písemně vyzvat, aby tak učinil...s tím by ti ale na tom pracáku nebo pojišťovně mohli pomoct. Aspoň to zkus.

(*) Co stojí ve tvé pracovní smlouvě, je odborová, nebo "außertariflich"? Co v ní stojí ohledně zkušební lhůty a výpovědní doby v ní? Pokud nic, měly by platiti ty dva týdny.

Ale opravdu se přestaň sama užírat těmi city a jejich nedostatkem u zaměstnavatele a řeš to prostě věcně. Máš jistá práva, jisté povinnosti...tak je jedno po druhém pojednej.
Zaznamenáno

A opice mínusují a mínusují...
i.Shag
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #10 : Říjen 01, 2013, 08:14:25 pm »

díky, do smlouvy se podívám, teď ji u sebe nemám. Majitelka mi tvrdila, že ve zkušební době mě může dát výpověď okamžitou, kdykoliv ji to napadne, já jsem se domnívala také, že to musí být dva týdny.
Zaznamenáno
Pepik
Host
« Odpověď #11 : Říjen 01, 2013, 08:21:44 pm »

Ach jo, Doroto, Doroto, kdybych tušil, že jsi taková frajerka a měníš svoje příspěvky poté, co na ně někdo v dobrém úmyslu odpověděl, šel jsem si raději otevřít bavorské pivko.. Šok
Zaznamenáno
honza3333



Karma: -24
Příspěvků: 676


« Odpověď #12 : Říjen 01, 2013, 09:20:24 pm »

Pepiku zadne 3tydny apod. Nezlob se, ale nedavej rady pokud o tom nic nevis. Slecna pracovala a zamestnavatel ji musi platit po dobu 6tydnu a pres to nejede vlak!!! Pote to prebira krankenkasse. Je jedno jestli se jedna o zkusebni dobu a nebo tam pracovala 30let. Ona musi se zamestnavatelem komunikovat a podat mu informace o tom, ze je v pracovni neschopnosti. Na pracovni urad se musi jit prihlasit okamzite kdy ukonci nemocenskou. Nikdo neni povinny se jit nekam hlasit, kdyz je nemocny. Stalo se mi to same jen se nejedna o nemoc , ale uraz. Postup je ale stejny.
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #13 : Říjen 02, 2013, 06:33:20 am »

Děkuji Honzo. Oznámení o pracovní neschopnosti jsem zaměstnavateli osobně hned když jsem šla od lékaře. Tedy bez ohledu na to, že mi zaměstnavatel dal výpověď mi nemoc musí zaplatit? Když už mám vyjednané nové místo, nastoupím rovnou tam po skončení pracovní neschopnosti a na pracovní úřad se předpokládám nemusím nahlašovat. Je to tak? Díky
Zaznamenáno
dorotkaforyou
Host
« Odpověď #14 : Říjen 02, 2013, 06:37:54 am »

Ach jo, Doroto, Doroto, kdybych tušil, že jsi taková frajerka a měníš svoje příspěvky poté, co na ně někdo v dobrém úmyslu odpověděl, šel jsem si raději otevřít bavorské pivko.. Šok

Sorry, ale připadá mi, že každého napadáš, děláš moc chytrého, všude byl, všechno znáš atd. Trochu pokory by ti myslím neuškodilo. Zamysli se u toho pivka trochu nad sebou
Zaznamenáno
Stran: [1] 2 3   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Italie.krajane.cz © 2013
Z Itálie o Itálie, česky, slovensky i italsky. Stránky Čechů a Slováků o práci, studiu, ubytování, životě, zábavě a akcích v Ituálii. Užitečné články, diskuzní fóra, inzerce práce v Itálii, bydlení, seznamka a spousta dalšího.

Odkazy