Krajane.cz | Austrálie | Belgie | Británie | Francie | Irsko | Kanada | Lucembursko | Německo | Nizozemsko | Norsko | Nový Zéland | Rakousko | Řecko | Španělsko | Švédsko | Švýcarsko | USA
Vítejte :) | Uživatel: Heslo: Pamatovat: | Zaregistrovat! | Heslo? | cz sk de
 
Stran: [1]   Dolů
 
Autor Téma: Kdyz ma zena mimco uz je tezke pracovat  (Přečteno 70720 krát)
Radim79



Karma: 0
Příspěvků: 38


« : Leden 19, 2012, 02:15:20 pm »

Trosku jsem se zamyslel nad problemem,ktery je ve Svycarsku v posledni dobe v mem okoli casto  probiran.
Pokud zena ma jiz miminko uz ji system nejak nedovoluje chodit do prace,protoze dite se ve skolce sotva ohreje  a uz je zenou domu a to stejne ve skole kde skolni jidelny a druziny jsou sci-fi.
Vim, ze existuje mnoho zen ,ktere by byli (pre)stastne  aspon dvakrat tydne se " odreagovat" v praci,ale jak jak to udelat?
Urcite existuji sluzby formou au-pair ,ale ne vsichni maji ty moznosti nekoho ubytovat ci tuto sluzbu vyuziji kazdy den.
mit hlidani deti ci ditete na den -pri cenach za soukrome skolky ci denni mamy a pri cenach za nej se asi uz do prace nevyplati chodit.
Urcite by bylo perfektni dat dite k lidem s pedagogickymi zkusenostmi treba od 9-16 h i s obedem kdyz clovek potrebuje a vi ze o dite bude postarano a bude se na ne i mluvit cesky.
Trosku by me zajimalo kolik by byli matky ochotne zaplatit za tuhle sluzbu aby meli trosku casu na sebe ci se zajit do prace odreagovat???
Zaznamenáno
Radim79



Karma: 0
Příspěvků: 38


« Odpověď #1 : Leden 19, 2012, 05:06:41 pm »

Je to zajimave,protoze se kolem me stale utvari kruh lidicek ,kteri maji deti a matky jsou doma a maji tu moznost a chteji chodit do prace ale............
Stale je tam to ale.Ano hodne lidi si mysli ze system ve SVycarsku je nastaven na to aby muz uzivil celou rodinu a to je samozrejme pravda a funguje to tak ,ale co ty zeny co by chtely chodit do prace ,skoly a proste zit Co???? Vzdy materstvi neni jen byt stale s ditetem ,i kdyz je to krasne ,ale jak dlouho???
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #2 : Leden 19, 2012, 09:18:13 pm »

Zajimave tema, taky znam dost lidi, kteri by obcas potrebovali, aby jim nekdo ditko pohlidal.....kdyz babicky nejsou po ruce. Ja teda deti jeste nemam, ale co vim, tak treba u nas v Adliswilu je celkem dobra nabidka skolicek a odpolednich druzin (viz http://www.adliswil.ch/xml_1/internet/de/application/d611/d321/f323.cfm). Jenom tezko rict, jestli se dostane na vsechny zajemce.
Ty ceny za hlidani jsou mozna vyssi, ale pokud by se jednalo jen o treba dva dny v tydnu ve verejen skolce, tak to prece neni tak hrozne- pokud to teda neni rovnou Zurich International school apod., kde se plati ooooopravdu hodne (coz vim z vlastni pracovni zkusenosti).
Levnejsi moznosti je take zamestnat praktikantin, coz jsem si vsimla, ze na www.liliput.ch je celkem dost nabidek a i poptavek.
kdybyste nahodou zakladali nejakou skupinu matek, ktere si budou vzajemne hlidat deti, tak prosim o informace......rada se jednou take pripojim! Mrknutí

K. 
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #3 : Leden 20, 2012, 07:21:44 am »

myslim, ze je to docela haklive tema. vetsina svycarek pocita s tim, ze jednou zustanou doma s detma (pokud teda pred materstvim nema superjob a muze si pote zaplatit hlidani) a podle meho nazoru jde spis o cizinky, co by rady pracovaly, protoze sou na to zvykle z domova. forem hlidani je spousta, ale najdete to prave za rozumnou cenu. kdyz das dite hlidat oficialne do kinderkrippe ci podobne, tak vetsinou se vypocitava nejaky prumer z toho co vydelavaji rodice jako cena za hlidani, tudiz je to hodne rozdilne. u nas v kvartyru je treba kinderkrippe, otviraji v 6 rano a zaviraji v 6 odpoledne, je tam neustale plno a deti tam vozi ze sirokeho okoli. kamaradka pracuje taky v jedne a ma tam treba i 5dni v tydnu pulrocni deti na cely den, coz ja si nedokazu predstavit, ze bych jednou nekomu "cizimu" takhle odsoupla takhle male dite. druha kamaradka (svycarka) treba kdyz zjistila, ze je tehotna, tak se prihlasila na cekaci listinu na hlidani, pul roku predtim nez se maly narodil, aby mela jiste misto, kam ho muze dat az mu budou tri mesice, ted ho tam dava 3x tydne na par hodin za 120chf na den.
ja osobne tenhle system taky nechapu a asi nikdy nepochopim, uz ted mi beha mraz po zadech, ze bych jednou mela nechat chodit deti samotne ze/do skolky, ale pry se tak osamostatnuji (v cechach se ucitele certi kdyz ma jit dite jeste na prvnim stupni samo a ve skolce pouze vyzvednuti), nevim no!
a s babickama je to take tezke. kamaradcina svacarska tchyne si maleho skoro nepochova, ze pry az bude vetsi, tak si ho bude vsimat a o tom pohlidat ho by si mohla nechat pouze zdat. zde vpodstate nejak neznaji (apon v mem okoli ne), ze by prarodice na deti dohlizeli, kdyz rodice potrebuji pomoct. moje tchyne se teda tesi na vnoucata a uz ma i "zarezervovane" dny, kdy by na ne mohla dohlizet, abych mohla do prace, mam to ale stesti! ale zda to bude jednou aktualni je otazkou, protoze manzel to nechce, ze se nemaji rodice zatezovat staranim se o vnoucata, ze mam byt jednou radsi ja doma! co by za to dali treba moji rodice se jednou o vnoucata moci starat. nevim, tu svycarskou logiku asi nikdy nepochopim. Smutek
ono nam zenskejm asi nezbyde skutecne nic jineho nez sedet doma s detma nebo dat neskutecne  penize za hlidani, kdyz budeme chtit do prace. neverim, ze se v nejblizsich letech zde v tom systemu neco zmeni, protoze skolka neni od hlidani deti, ale od toho aby se uz vzdelavaly. bylo mi receno  Co???
Zaznamenáno
katerina svarova
Host
« Odpověď #4 : Leden 20, 2012, 10:44:52 am »

No, pak se nemame divit, ze nektere zeny maji prvni dite kolem ctyricitky, kdyz vi, ze uz se pak budou jenom starat o deti.......
Na druhou stranu, to ze se v krippe vypocitavaji poplatky z prumeru platu rodicu je i celkem dobre,kvuli  rodicum s nizsimi prijmy. No a ti bohati bud budou platit vyssi cenu ve verejne krippe, nebo si za podobnou cenu daji dite do soukrome skolky.
Dat male nemluvne do krippe je take moje nocni mura. Parkrat jsme mela cest videt, jak  v kiddiescare lezi detatka na zemi, mavaji tema svyma rucickama a nozickama, tece jim z nosu, a nez si jich nekdo vsimne...... Z hlediska jejich vyvoje by mely byt co nejdele s mamou, aspon nez se nauci chodit a budou vic sobestacne. Pak taky  rodice nemaji moc vliv na jejich vychovu, formovani navyku apod., kdyz deti jsou od trech mesicu 5x tydne od rana do vecera v jeslich. Ale chapu, ze nekdo nema na vyber.
Radimova otazka znela, kolik by byli rodice ochotni platit. Jeden den ve verejne krippe stoji kolem 120 CHf, za soukromou chuvu se napriklad plati kolem 250-300 na den ( za praktikantin se plati kolem 100-150Chf), takze by ta castka musela byt samozrejme nizsi, aby to bylo vyhodnejsi.  Otazka je, jestli za nizsi castku bude nekdo ochoten deti hlidat soukrome, nebo jestli dana castka bude stacit na provoz nejakych ceskych jesli.
Zaznamenáno
hawaika



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #5 : Leden 20, 2012, 11:27:39 am »

Tak ja spise vidim problem v tom,kde dotycna maminka bydli.Pokud bydli ve meste,tak nabidek je daleko vic,nez pokud bydli maminka v horach  Škleb Škleb Škleb.Dovol mi rdime abych Te informovala,ze v kazdem Kantonu je Tagesfamilien Verein,ktera tyto maminky podporuje v tom,ze schani pro dotycnou Tagesmami( vesmes je to u ni doma a je to maminka,ktera ma sama deti),nebo potom existuji babysitting,ten je samozrejme drazsi.
Dalsi problem vidim v tom,ze pokavad je dite skolou ci skolkou povinne...melo by to byt v miste bydliste..max o vesnici vedle,ponevadz dite ma i odpoledni skolu-ku.Moznost je dat dite na Mittagtisch...zase ne vsude tuto moznost nabizeji,ale pokavad to rodina potrebuje,je moznost zajin na gemeinde a tam mamince pomuzou dal.
Ony ty tagesmami jsou podporovany gemeindem a maminka plati podle vydelku..plati se za hodinu.Do 60tis rocne je to 4.-CHF,60-80tis. 5.-CHF a tak dale....za prenocovani u dotycne tagesmami se plati 12.-CHF a za novorozene 17.-CHF za noc.Dale je odstupnovany tarif jidla:Do 6ti let je obed 4.-ChF od 6ti je to uz 5.-CHF a tak dale...No nevim ja si myslim,ze nejaka skolni druzina primo ve skole by byla rana do cerneho...tim padem nemaji maminky starosti kam s ditetem pres obed,co po skole atd.....Ja sama hledam pro me deti a teda reknu Vam je to na prasky. Hněv
Zaznamenáno
hawaika



Karma: 0
Příspěvků: 2


« Odpověď #6 : Leden 20, 2012, 11:31:09 am »

Jo a ochotna bych byla dat za hlidani celeho dne tak 50.-CHF..jinak muzu sedet doma na zadku a nechodit do prace Mrknutí
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #7 : Leden 21, 2012, 12:00:40 am »

>>Jo a ochotna bych byla dat za hlidani celeho dne tak 50.-CHF..jinak muzu sedet doma na zadku a >>nechodit do prace

To si tedy praci moc nevydelas ;-)

Ja bych si pouze dovolil poznamenat, ze podle meho nazoru nelze mit vsechno, minim tim nizke dane,  vysoke platy vsem a vsude a zaroven materskou skolku takrka zadara.  Z teto perspektivy mne tech cirka 2.5 kChf mesicne /dite za Krippe  neprijde zas az tak utrzene ze retezu, neunosne to zacne IMHO byt az ve chvily, kdyz je tech deti vice. Nemluve o tom, ze nizkoprijmovym to (tusim) kanton doplaci (jak uz bylo receno), takze tech 2,5, kCf plati rodiny s opravdu relativne vysokym prijmem. V kantonu Zurich tusim od 140 kChf rocne.

No a pro ty, kterym se ty nizke dane a vysoke platy nezamlouvaji si dovoluji navrhnout alternativni bydliste, muj franzousky sef plati za skolku/ dite 400 EUR mesicne. Ale taky prez 40% dane z prijmu.  A taky maji ve Francii 10% nezamestnanost. Ale to s tou skolkou souvisi jiste jenom okrajove.

Ted to tady asi pekne od ochrancu rodineho krbu schytam ;-)
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #8 : Leden 21, 2012, 12:34:31 am »

>>Také by mne zajímalo, kolik by zaplatili české matky za hlídání dětí.

Lobne, to hodlate ke zprostredkovavani vdavekchtivym dam a nadeniku do zemedelstvi jeste pribrat zalozeni ceskych jesli ;-) ?
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #9 : Leden 21, 2012, 08:09:15 am »

tak ja muzu rict jedno, ze ceske/slovenske matky jsou ochotny zaplatit za au-pair ca. 750 - 1000 chf mesice plus bydleni, stravu a obcas prispeji i neco na kurz nemciny - bez povoleni. nemecke matky nejakych 160 - 200 chf na den - 8 hodin plus strava. a svycarska rodina je schopna dat au-pair i pouze v rozmezi mezi 550 - 800chf plus bydleni a strava - s povolenim. jedna se o kantony mimo ZH, tam se to pohybuje jiste na jine urovni.
ted je otazkou, kolik si zeny/rodiny muzou dovolit dat za hlidani deti. zalezi to jiste na mnoha faktorech, jako vyse prijmu, pocet deti, bydliste apod. Ale myslim si, ze za 50chf na den ti dite v dnesni dobe nikdo nepohlida, krome snad tagesmutter (nemam tucha, kolik ty si berou).
Ja osobne deti nemam, tudiz nemuzu rict, kolik bych byla ochotna za hlidani dat. Uvidime az to bude jednou aktualni.

Jinak michale: s tou nezamestnanosti to tu jde pomalu taky z kopce, nemyslis? denne v praci slysim narek svycaru na cizince, ze berou praci, pac delaj za almuznu a hlavne roste strach z asylantu. podle meho nazoru se mame jeste na co tesit!  Smutek
kdyz se podivas na cisla nove udelenych povoleni jenom treba z "byvalych" EU8 zemi, mas tam rozdily i 300% oproti roku 2010. svycarsko bohuzel neni nafukovaci, aby uneslo i nadale takovy pocet nove prichozich (vseobecne). ja osobne, kdybych mohla, jsem uz davno pryc!
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #10 : Leden 21, 2012, 11:56:46 pm »

<< ja osobne, kdybych mohla, jsem uz davno pryc!
To mne docela zaujalo a protoze jsem dost zvedavy, tak mne neda a musim zeptat, kam by to bylo?
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #11 : Leden 23, 2012, 07:28:42 pm »

<< ja osobne, kdybych mohla, jsem uz davno pryc!
To mne docela zaujalo a protoze jsem dost zvedavy, tak mne neda a musim zeptat, kam by to bylo?

ja bych se vratila do cech, za kamaradama, rodinou apod. Kazdej nadava, jak se tam hrozne zije, ale zas tak strasne to neni, kdyz se clovek snazi, da se tam take dustojne zit.
Bohuzel moje draha polovicka umi cesky pouze pivo prosim apod. a o ziti v cechach nechce ani slyset! pro nej by byla jedina alternativa u klokanu, ale co ja bych si tam pocala vazne nevim.

 tudiz laska zvitezila a vzdala jsem se dobre prace v CR, pratel apod. a jsem tu. holt clovek nemuze mit vsechno Šok(
Zaznamenáno
michalpp



Karma: 12
Příspěvků: 234


« Odpověď #12 : Leden 24, 2012, 10:50:31 pm »

<<<ja bych se vratila do cech, za kamaradama, rodinou apod

Musim uznat, ze to je smysluplna odpoved. A ze mas i v tom pravdu, ze se in the meantime i v Cechach da zit velmi spokojeny zivot.

Jakkoliv ja za sebe bych bral radeji ty byvale trestance a klokany, tedy za predpokladu, ze by to pro mne to byla jedina alternativa k zamlzene ceske kotline ;-)
Zaznamenáno
mualem



Karma: 1
Příspěvků: 18


« Odpověď #13 : Leden 27, 2012, 03:38:12 pm »

ja spise nechapu, proc chce mit nekdo dite a jit pak dobrovolne zpatky do prace a to i na 5dnu v tydnu
a taky me vytaci, jak si v cr stezuji, co vsechno nemaji, ale uz nevidi, co dostanou od statu, treba prave materska dovolena
Zaznamenáno
Aria86



Karma: 3
Příspěvků: 202


« Odpověď #14 : Leden 29, 2012, 09:21:10 am »

a taky me vytaci, jak si v cr stezuji, co vsechno nemaji, ale uz nevidi, co dostanou od statu, treba prave materska dovolena
s tim plne souhlasim...
Zaznamenáno
Stran: [1]   Nahoru
 
 
Skočit na:  

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!

Impressum (Pravidla stránky) | Kontakt | Italie.krajane.cz © 2013
Z Itálie o Itálie, česky, slovensky i italsky. Stránky Čechů a Slováků o práci, studiu, ubytování, životě, zábavě a akcích v Ituálii. Užitečné články, diskuzní fóra, inzerce práce v Itálii, bydlení, seznamka a spousta dalšího.

Odkazy